Charles O'Rear

Deze keer in de geschiedenis van de fotografie een naam die je waarschijnlijk helemaal niets zegt, maar wiens foto je ongetwijfeld bent tegengekomen; Charles O’Rear.

Om met de deur in huis te vallen, Charles O’Rear is de man achter de foto die standaard als achtergrond getoond werd in het besturingssysteem Windows XP van Microsoft. Je weet wel, die foto met dat teletubbielandschap:

Windows XP Thema Bliss

O'Rear werd in 1941 in Missouri, Amerika, geboren. Hij fotografeerde voor kranten als de Kansas City Star en de LA Times en ongeveer 25 jaar voor National Geographic. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met een specialisatie; het fotograferen van wijngaarden.

 

De foto die bij Windows XP gebruikt is, maakte hij gewoon in Amerika. Het is een geval van het juiste oog op de juiste tijd en de juiste plaats. De foto is in 1996 gemaakt in Napa Valey in Californië.

Hij reed naar zijn aanstaande vrouw en iedere keer als hij die route reed, van Napa Valley naar San Francisco, kwam hij er langs. Hij wist dat het gras in de winters groener leek dan normaal en dat de winterse buien beginnen met schitterende wolkenluchten. Deze combinatie en het feit dat hij altijd een camera bijhad, gaven hem op een keer de gelegenheid om deze foto te maken.

Windows XP Thema Bliss

Het was voor O'Rear gewoon een foto voor in zijn stockarchief. Dat hij zo verkocht werd, dat wist hij van tevoren natuurlijk ook niet.

Microsoft was jaren later op zoek naar een foto voor het destijds nieuwe besturingssyteem Windows Xp en koos zijn foto uit. Microsoft doopte de foto met de naam Bliss en gooide er 200 miljoen dollar tegenaan in een advertentie-campagne. Microsoft had toen al het grootste stuk van de taart als het ging om besturingssoftware van computers en Windows XP rolde over de hele wereld de huiskamers en kantoren in. En daarmee werd de foto van Charles O'Rear ook zo'n beetje de meest bekeken foto ter wereld.

Wat eigenlijk gewoon een eenvoudige landschapsfoto van een stel heuvels in Amerika is, uiteraard op de juiste plaats op de juiste tijd, zijn de speculaties in de jaren op zijn zachtst gezegd divers geweest.

Er werd wild gespeculeerd dat de foto in Frankrijk, Engeland, Nieuw-Zeeland, Amerika of waar dan ook gemaakt zou zijn. In Nederland heet het Windows-XP-thema met de foto als achtergrond al erg misleidend "Ierland".

Ook werd er gespeculeerd dat de foto niet helemaal echt zou zijn. Het zou enerzijds een compositie wezen van verschillende foto's en op een gegeven moment waren er zelfs bij Microsoft ontwikkelaars die dachten dat het een manipulatie was.

Charles O'Rear ontving een behoorlijk bedrag van Microsoft. Het exacte bedrag is niet bekend, maar volgens hemzelf is het één van de grootste bedragen ooit betaald voor een enkele foto aan een nog in leven zijnde fotograaf.

Windows XP Thema Bliss

In 2006 namen Simon Goldin en Jakob Senneby de foto opnieuw. Deze keer waren de heuvels overdekt met wijnranken. En het weer is op de foto natuurlijk minder mooi.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

joomla template

Alle artikelen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteurschap ligt bij de auteur: Jeroen de Jong. Ook de getoonde foto's vallen onder het auteursrecht van de maker. In alle gevallen, behalve de artikelen in de categorie De Geschiedenis Van De Fotografie is dat eveneens Jeroen de Jong. In de rubriek De Geschiedenis Van De Fotografie is het de fotograaf waar het artikel over gaat. Gebruik van beelden of andere info van deze site is zonder vooraf schriftelijke toestemming niet toegestaan.