Geschiedenis van de fotografie


Charles O'Rear

Deze keer in de geschiedenis van de fotografie een naam die je waarschijnlijk helemaal niets zegt, maar wiens foto je ongetwijfeld bent tegengekomen; Charles O’Rear.

Om met de deur in huis te vallen, Charles O’Rear is de man achter de foto die standaard als achtergrond getoond werd in het besturingssysteem Windows XP van Microsoft. Je weet wel, die foto met dat teletubbielandschap:

Windows XP Thema Bliss

O'Rear werd in 1941 in Missouri, Amerika, geboren. Hij fotografeerde voor kranten als de Kansas City Star en de LA Times en ongeveer 25 jaar voor National Geographic. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met een specialisatie; het fotograferen van wijngaarden.

 

 Theodor Scheimpflug

Eens een keer aandacht in de Geschiedenis van de Fotografie voor een man die als fotograaf niet zo bekend was, maar wel baanbrekend werk heeft verricht. Je kent hem (hopelijk) van het principe wat we "De regel van Scheimpflug" noemen. Maar het is helemaal niet 'zijn' regel.
Scheimpflug wist de reeds bekende eigenschappen wel in de praktijk om te zetten en het probleem met een bruikbare oplossing het hoofd te bieden, zodoende dat we het "de regel van Scheimpflug" noemen.

Theodor Scheimpflug was een Oostenrijkse man die leefde van 1865 tot 1911. Hij werd dus niet zo heel oud. Maar in zijn leven hield hij zich grotendeels bezig met het maken van kaarten aan de hand van foto's.

   


Fotograferen op de maan

In 1969 landde Neil Armstrong als eerste mens op de maan. Tweede daarachter was Edwin Aldrin (die mogen we natuurlijk ook niet vergeten)
Een prestatie van formaat. Een mens op de maan, wie had dat ooit durven denken. Dromen is iets anders als realiseren natuurlijk, maar men deed het.

Buiten filmbeelden, zijn er destijds ook tal van foto's gemaakt. Foto's die iedereen ook wel kent (hoop ik dan) Voorbeeldje?

Neil Armstrong

Hierboven zie je één van de bekendste foto's gemaakt op de maan; een zelfportret van Neil Armstrong via de reflectie in het vizier van de helm van Buzz Aldrin.

Ik kreeg via Facebook de vraag welke camera's er gebruikt werden, en hoe dat dan precies werkte. De omstandigheden in de ruimte zijn totaal anders dan hier op aarde. Zo kent de maan praktisch geen atmosfeer en is er dus geen luchtdruk. Licht gedraagt zich in een vacuüm anders dan in de aardse atmosfeer. De temperaturen op de maan variëren tussen de -160 graden en 100 graden boven nul, da's ook iets anders dan hier in Nederland.

   

David Lachapelle

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik een fotograaf in de rubriek onder de aandacht wilde brengen. Jaques-Henri Lartique verscheen in Juli 2010 dus het is hoognodig tijd dat ik hier weer wat aandacht aan besteed.

Deze keer aandacht voor een fotograaf die meer in de fashion- en reclamekanten van het vak zit; David LaChapelle.


Angelina Jolie voor Rolling Stone Magazine

   


Jacques-Henri Lartigue

We duiken deze keer in de Geschiedenis Van De Fotografie wel heel ver terug de geschiedenisboekjes in. Naar 1894 om precies te zijn. Nee, het zijn niet de eerste foto's die gemaakt werden (de eerste echte foto zoals wij het kennen dateert uit 1827 door Nicéphore Niépce) De fotograaf waar ik het deze keer over heb was toen dus nog niet geboren. Maar het 'fotografiebloed' stroomde al wel vroeg door zijn aderen.

Op 6 jarige leeftijd pakte hij voor het eerst een camera op. We hebben het dan over 1901. Het was de camera van zijn vader, een houten 5x7-inch camera met glazen negatieven (het rolletje bestond al wel, maar was nog niet echt 'ontwikkeld')
Het was voor Lartigue liefde op het eerste gezicht. Enthousiast zette hij alles op de foto; zijn kamer, zijn speelgoed, de familie, de tuin en de bedienden. Ja, bedienden. Hij kwam uit een welgestelde familie, wat op zich ook wel weer het fototoestel verklaart. Fotograferen was toen 'ietsjes' minder algemeen dan nu omdat het 'ietsjes' duurder was. OMdat Lartigue uit een welgestelde familie kwam, staat hij ook bekend als de beroemdste amateurfotograaf uit de 20e eeuw.

De bekendste foto's van Lartique, zijn de foto's van autoraces. Ook al zo'n exorbitant dure aangelegenheid, voorbehouden aan de rijken van destijds.

   


Jock Sturges

Ga ik me met deze fotograaf op glad ijs begeven? Ja, waarschijnlijk wel. In De Geschiedenis Van De Fotografie behandel ik deze keer de Amerikaanse fotograaf Jock Sturges. Sturges is beroemd/berucht om zijn naaktportretten die hij maakt van jonge vrouwen/meisjes in de puberteit. Voor de Nederlandse wet (en ook vele andere landen) naaktfotografie van minderjarigen, en daarmee verboden. Zeker in deze tijd omstreden, het woord kinderporno is snel gezegd. Maar is dat zo?

   


James Nachtwey

Moet je dood zijn om in deze rubriek te komen?
Nee verre van. Eerder behandelde we al Bert Stern, en die is volgens mij ook nog (net) niet dood.
Deze keer ook een fotograaf die nog onder ons is.
Hoewel het soms best wel een paar keer close-call geweest zal zijn. Net als Robert Capa deze keer weer een oorlogsfotograaf. Althans, een journalistiek fotograaf, maar wel veelal in oorlogsgebieden actief. Wie? James Nachtwey.

Jim Marshall

   


Jim Marshall

Deze keer Jim Marshall
Waarom deze keer Jim Marshall? De man overleed deze week, namelijk gisteren.

Jim Marshall

   


Robert Capa

6 juni 1944. Vroeg in de ochtend. Noord-Frankrijk. Normandië. D-day.

De troepen van het 16e regiment der 1e Infanterie Divisie zetten alles op alles om Omaha Beach veilig te stellen. Maar het zijn niet alleen soldaten die voet aan wal zetten. Onder hun bevind zich ook een fotograaf genaamd Endre Ernó Friedmann. Dat is in ieder geval de naam die hij bij zijn geboorte kreeg. Maar de wereld kent hem beter onder de naam Robert Capa.

Robert Capa D-day

In de serie "De geschiedenis van de fotografie" neem ik je deze keer mee terug naar de landing van gealieerde troepen tijdens D-day en hoe Robert Capa deze vastlegde.

   

Meer artikelen...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>
joomla template

Alle artikelen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteurschap ligt bij de auteur: Jeroen de Jong. Ook de getoonde foto's vallen onder het auteursrecht van de maker. In alle gevallen, behalve de artikelen in de categorie De Geschiedenis Van De Fotografie is dat eveneens Jeroen de Jong. In de rubriek De Geschiedenis Van De Fotografie is het de fotograaf waar het artikel over gaat. Gebruik van beelden of andere info van deze site is zonder vooraf schriftelijke toestemming niet toegestaan.