10 Foto's die je gewoon moet kennen

Tja, foto's zijn grafisch. Beelden van een 'brief history'. Afbeeldingen van een moment waarop iemand besloot op een knopje te drukken.
D'r zijn waarschijnlijk meer foto's op de wereld dan mensen. Je zult het zelf wel beseffen hoe makkelijk het gaat om een foto te maken. 'klik' en dat was het. Maar een goede foto maken is iets anders. Dat is een kunst die je in de vingers moet hebben. Maar als fotograaf besef je dat natuurlijk als geen ander.

En toch gaat het niet altijd om die absolute kwaliteit waarin alles goed is. Het gaat soms ook om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Ook op die manier kun je onvergetelijke foto's maken.

Laat ik eens 10 onvergetelijke foto's aan je laten zien, in alfabetische volgorde omdat er eigenlijk gewoon geen andere fatsoenlijke volgorde aan te geven is.

Eddie Adams

Eddie Adams beroemde foto's

 

Een winnaar van een hoop prijzen. Pullitzer prijs, World Press Photo, en nog wel meer.
Eddie Adams fotografeerde in hoe generaal Nguyen Nguc Loan een Vietcong-gevangene door het hoofd schiet.
Het conflict in Vietnam was niet de enige oorlog die Adams fotografeerde. Daarnaast was hij nog bij 12 andere conflicten aanwezig.
Eddie Adams overleed in 2004.

Malcolm Browne

Beroemde foto's Malcolm Browne

In 1963 was de Amerikaanse fotograaf Malcolm Browne in het Vietnamese Saigon. Daar zetten de boedhistische monnik Thích Quảng Đức zichzelf midden op straat in brand als protest tegen de onderdrukking van monniken door de Zuid-Vietnamese regering. Browne maakte vanuit verschillende hoeken vele foto's van het afgrijselijke tafereel.

Robert Capa

Beroemde foto's Robert Capa

Natuurlijk zou ik Capa niet kunnen laten ontbreken. Maar ik had het al een keer gehad over zijn beroemde foto's die hij tijdens de landing van D-day had gemaakt, dus deze keer een andere wereldberoemde foto.
Loyalist Militiaman at the Moment of Death werd gemaakt in 1936 en is tot op heden nog steeds een veelbesproken foto. De foto laat een soldaat zien juist op het moment dat deze door een kogel geraakt wordt. De wereld is een beetje verdeeld in twee kampen; de ene groep zegt dat het in scene is gezet, en de andere helft kan het niet bewijzen.
Capa kan het zelf niet meer vertellen; in 1954 stapte hij in het eerste conflict in Indo-China op een mijn.

Charles Clyde Ebbets

Charles Clyde Ebbets beroemde foto's

Deze foto moet je haast wel kennen. Het aantal posters wat er van is gemaakt is niet op 1 handje te tellen. Lunchtime atop a skyscraper werd in 1932 gemaakt op het in aanbouw zijnde Rockefeller Centre in New York. Het rare is wel dat Ebbets pas in 2003 officieel als maker van de foto werd erkend. Dat was wel jaren na de dood van Ebbets, hij overleed in 1978.

Nic Ut Foi

Nic Ut Foi Ebbets beroemde foto's

Op 8 juni 1972 gooiden bommenwerpers napalmbommen op het Vietnamesche Trảng Bàng. Het meisje Phan Thị Kim Phúc komt zonder kleren en hevig verbrand aanrennen. Ze leeft momenteel in Amerika

Frank Fournier

Frank Fournier beroemde foto's

In 1985 barste de vulkaan Nevado del Ruiz in Columbia uit. Grote modderstromen eisten vele duizenden slachtoffers. Zo ook dit meisje van 13; Omayra Sánchez. Ze zat 3 dagen vast in het water, het beton en andere rommel voordat ze overleed. reddingswerkers konden haar niet bevrijden en vertelden dat tegen de media. Al snel werd ze het symbool van de ramp. De foto zorgde voor een stroom van kritiek op de overheid die er blijkelijk niet alles aan deed om de mensen te redden.

Alberto Korda

Alberto Korda beroemde foto's

Alberto Korda was een Cubaans fotograaf die zelfs lange tijd de persoonlijke fotograaf van Fidel Castro is geweest. Zijn foto van Che Guevara is in allerlei vormen de hele wereld over gegaan. Guevara werd in 1960 door Korda gefotografeerd tijdens een herdenkingdienst ten nagedachtenis van de slachtoffers die gevallen waren bij het ontploffen van een frans schip in de haven van het Cubaanse Havana.
Guevara verliet na enige jaren Cuba om de revolutie voort te zetten in andere landen. Hij werd ge-executeerd door het Boliviaanse leger in 1967. De foto werd vervolgens voor van alles en nog wat gebruikt (u kent het t-shirt vast wel)

Steve McCurry

Steve McCurry beroemde foto's

Een kleurenfoto in de reeks? Ja, deze is namelijk nog niet zo oud. McCurry maakte de foto in 1979 toen de Russen Afghanistan waren binnengevallen. Op de foto zien we een meisje in een vluchtelingenkamp waarbij de groene ogen de aandacht blijven trekken. De foto's die McCurry maakte leverde hem niet alleen de Robert Capa Gouden Medaille op, maar deze foto schopte het onder andere ook tot World Press Foto.

Joe Rosenthal

Joe Rosenthal beroemde foto's

In 1945 kwamen de Amerikaanse troepen aan land in Iwo Jima. Met 70.000 man vielen de Amerikanen bovenop het door 22.000 man verdedigde Japanse eiland. Aan beide zijden waren veel doden te betreuren, in totaal meer dan 25 duizend. Rosenthal maakte de foto toen de Amerikanen na de overwinning de vlag op het hoogste punt van het eiland in de grond zette.

Jeff Widener

Jeff Widener beroemde foto's

De laatste van deze serie is een foto van de Amerikaan Jeff Widener. Hij kwam bij van een griep in het Bejing Hotel ten tijde van de studenten-protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 in Peking, China. De eenzame student hield de tanks een lange tijd tegen totdat hij uiteindelijk door de geheime politie werd verwijderd. Zijn lot is onbekend. Er wordt gezegd dat hij is vermoord door de Chinese overheid, de overheid kan tot op heden namelijk niet aantonen dat de man nog leeft.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

joomla template

Alle artikelen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteurschap ligt bij de auteur: Jeroen de Jong. Ook de getoonde foto's vallen onder het auteursrecht van de maker. In alle gevallen, behalve de artikelen in de categorie De Geschiedenis Van De Fotografie is dat eveneens Jeroen de Jong. In de rubriek De Geschiedenis Van De Fotografie is het de fotograaf waar het artikel over gaat. Gebruik van beelden of andere info van deze site is zonder vooraf schriftelijke toestemming niet toegestaan.