Als het gratis is, zeg ik geen nee.

Dat is zo'n beetje de redenering van iedere Nederlander. We zijn een zuinig volkje en als het gratis is, dan staan we in de regel vooraan om mee te doen. Maar als het gratis moet, dan kunnen we soms op onze achterste benen staan.

Zo is dat soms in de fotografiewereld niet anders.

Het damesteam van PSV en FC Eindhoven is een gecombineerd elftal. Het damesvoetbal is in Nederland niet "hot". Voetbal is wel volkssport nummer 1 in dit kikkerlandje, maar voetballende vrouwen vinden we kennelijk nog niet zo interessant. En toch heeft inmiddels ieder zichzelfrespecterende amateurvereniging inmiddels ook wel een dameselftal.

Nu wordt voetbal niet alleen gefotografeerd door fotografen die werken voor kranten en dergelijke. Ook de clubs zelf hebben fotografen die foto's voor ze maken. Deze worden gebruikt in bijvoorbeeld het programmaboekje.

En de dames van PSV/FC Eindhoven zijn per direct op zoek naar een fotograaf. Op hun website hebben ze de volgende vacature staan:

"" PSV/FC Eindhoven is per direct op zoek naar een huisfotograaf die op vrijwillige basis aanwezig kan zijn bij alle thuiswedstrijden van het vrouwenelftal. Wij zoeken iemand die ervaring heeft met sportfotografie, oog heeft voor detail en werkt met professionele apparatuur. Je foto's vind je onder andere terug in het programmaboekje Flits, op www.PSVFCEindhoven.nl, www.PSV.nl, de LICHT op Eindhoven en promotiemateriaal. Uiteraard werken wij met naamsvermelding.

Woon je in regio Eindhoven en maak jij foto's die PSV/FC Eindhoven kosteloos mag gebruiken onder vermelding van jouw naam? Stuur dan een motivatie, je CV. en portfolio naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . ""

Ze zoeken iemand met ervaring, wat ook wel een beetje logisch is. Voetbal fotograferen is, als je dat nog nooit gedaan hebt, iets anders als natuurfotografie. Het vereist een bepaald spelinzicht, anticipatie en oog voor de dingen die er spelen. Voetbalfotograferen is onderdeel van sportfotografie wat gewoon een vak is. Niet een vak apart hoor. Maar bedenk dat het voetbal van de dames van PSV/FC Eindhoven op een wat hoger niveau voetballen dan de dames van FC Bal op het dak en dus ook op zoek zijn naar een fotograaf die al wat vaker voetbal heeft gefotografeerd.

Ze zoeken ook iemand die werkt met professionele apparatuur. Nu is dat een beetje open voor verschillende interpretaties. Een echt professionele set voor sportfotografie bevat verschillende camera's en verschillende objectieven kost je meer dan 20.000 euro als je het nieuw aan moet schaffen. Dan heb je wel een set die gewoon het beste biedt van wat er momenteel te koop is.
Maar met mindere spullen kun je ook al zeker uit de voeten. Een Canon 7D met een 70-200 f/2.8 L IS USM mk II kost bij elkaar ook nog wel iets meer dan 3000 euro, maar het is toch een ander bedrag dan 20.000. Daar staat op mijn website zelf als iets over.

En met een 7D met 70-200 kun je zeker uit de voeten. En ik durf te wedden als je wat ervaring hebt met voetbal fotograferen, dat je met die combinatie zeker wel geschikte foto's kunt maken. Sterker nog, ik heb in het verleden lang langs de lijn gezeten met alleen maar één camera en daarop een eenvoudig 200mm objectief (dus geen zoom) en ik was tevreden over mijn foto's. Natuurlijk werd het anders toen er een 70-200 kwam en een 300mm objectief in combinatie met twee camera's. Het aantal foto's en het niveau steeg aanzienlijk. Maar ook met één camera en één objectief kun je fatsoenlijk en, wat PSV/FC Eindhoven zoekt, op professioneel niveau foto's maken.

Wat ze ook stellen in de advertentie is dat het op vrijwillige basis zou moeten gaan gebeuren. En hier komt er wat discussie.

Zoals een aantal misschien weet, of anders nu wel, beheer ik al een aantal jaar het forum sportfotgrafienederland.nl.
Dit forum heb ik ooit opgezet om mensen te helpen met het verbeteren van hun sportfoto's. Het is geen opstap naar betaald fotograferen, dat moeten mensen toch zelf regelen, maar wel om met andere fotografen over sportfotografie te kunnen praten.

Het forum is niet megagroot, maar er is wel een verdeling onder de leden van allerlei niveaus. Er zitten mensen die de camera net van hun cellofaantje ontdaan hebben en er zijn ook fulltimerprofs aanwezig die al jarenlang iedere week verschillende wedstrijden langs de lijn zitten en het klappen van de zweep wel kennen.

De vacature van PSV/FC Eindhoven kwam ook daar voorbij.
De reacties waren soms enthousiast, maar soms ook wat negatief omdat het op vrijwillige basis zou moeten zijn.

Ondanks dat het een vrijwillige functie is, denk ik dat mensen het potentieel van een dergelijke kans uit het oog verliezen.
Daar kom ik zometeen nog wel op.

Allereerst de vraag waarom het vrijwillig zou moeten.
Zoals je weet zijn voetbalclubs als PSV of FC Eindhoven bedrijven. Ze noemen zichzelf ook BVO (Betaald Voetbal Organisatie).
Helaas gaat deze vlieger niet helemaal op. Er is in Nederland geen enkele club die zich echt een bedrijf kan noemen omdat voetbal nu eenmaal geen bedrijfsmatige activiteit is. Ja, je kunt je club runnen als een bedrijf, maar je kunt geen lange termijnplanning maken. Alles hangt teveel af van resultaten. Neem een club als Ajax. Een club die toch al een aantal jaren meedoet in de bovenste helft van de ranglijst. De laatste jaren kampioen werd. Maar het Ajax van weleer, voor mij is dat jaren 90 met Patrick Kluivert, Marc Overmars en Dennis Bergkamp, is het al jaren niet meer.

Omdat je als voetbalclub afhankelijk bent van onvoorspelbare resultaten (Won PEC-zwolle laatst niet van PSV? Wie had dat gedacht) kan het heel makkelijk zijn dat de doelstellingen van dat jaar niet gehaald worden. Ajax kan wel kampioen willen worden, maar het moet wel 'even' gebeuren.
Daardoor is er het niet mogelijk om een plan op te stellen waar je voor de komende jaren een gezond financieel businessplan kunt maken. Als je een keer geen kampioen wordt en daardoor bijvoorbeeld geen Champions league kunt spelen, dan kan het zo maar eens zijn dat je wat miljoenen gaat missen in je begroting en dat je bijvoorbeeld in financiële problemen kunt komen.

Kortom, het is onmogelijk om op de lange termijn dusdanige plannen te maken dat je voetbalclub echt dikke winst maakt. Kijk maar naar de schulden van FC Barcelona of Real Madrid. Ook in Engeland is voetballen een sport waar op het hoogste niveau ook veel geld achteraan moet.

En dit is bij kleinere clubs natuurlijk niet anders. Clubs als RBC Roosendaal, AGOVV en FC Haarlem gingen recentelijk failliet en een club als SC Veendam heeft het wederom weer erg moeilijk om te overleven. De begrotingen waar die clubs mee werken (of gewerkt hebben) overstijgen soms niet de begrotingen van succesvolle amateurclubs als bijvoorbeeld de IJsselmeervogels.

Zo is dat met de dames van PSV/FC Eindhoven waarschijnlijk ook niet anders. Die hebben geen miljoenen begroting. Als je kijkt op de wikipedia-pagina van de club zie je dat de begroting voor drie seizoenen 250.000 euro is. Dat is iets meer dan 80.000 euro per seizoen. Hier zullen de dames het mee moeten doen. En er lopen iets meer dan 20 dames rond op het veld. Daarnaast telt de staf ook nog eens 8 mensen. En dan zijn er ook nog mensen omheen die dingen verzorgen zoals de voorlichting aan de pers of voorzitter zijn. Een eenvoudige rekensom maakt het al duidelijk dat geen van de dames in het veld volledig zou kunnen leven van dat voetballen. Ze zullen heus wel iets beuren, maar het zal geen volledig salaris zijn. het zijn dus geen fulltimeprofs.

Kortom, met een begroting van iets meer dan 80.000 euro per jaar kan ik me goed voorstellen dat PSV/FC Eindhoven een fotograaf op vrijwillige basis zoekt omdat ze simpelweg geen geld hebben om er eentje te kunnen betalen.

Maar dan heb je natuurlijk ook wel waar voor je geld. Als je geen prof kunt betalen, dan zie je dat terug in de foto's. Een professioneel fotograaf beseft dat hij jaarlijks een partij aan afschrijving betaalt waar je akelig van wordt en dat je van gratis werken geen boterhammen krijgt. Hij zal een dergelijk aanbod dus niet zo snel accepteren. Een fotograaf die niet van de fotografie hoeft te leven (en daarom dus geen professioneel fotograaf is) heeft zijn boterhammetjes al via een andere manier op tafel. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je geen professioneel niveau kunt ambiëren of dat je met slechte foto's uit de strijd komt, maar dat terzijde.

Ik schreef al dat ik nog terug zou komen op het punt dat mensen de potentie van een dergelijke vrijwilligersfunctie soms uit het oog verliezen.

Ik heb net uitgelegd waarom PSV/FC Eindhoven je niet kan betalen, maar dat wil niet zeggen dat het niks voor je op zou leveren.
Het komt alleen niet in de vorm van geld.

Wat zou je wel kunnen verwachten uit een dergelijke functie?
Als fotograaf zit je bij de thuiswedstrijden en is het een uitgelezen mogelijkheid om je verder te verdiepen in de voetbalfotografie.

Men zal bij PSV/FC Eindhoven heus wel accepteren dat je als vrijwillige fotograaf moet roeien met de riemen die je hebt (lees: apparatuur) en dat je niet met 3 camera's en onder andere een 400mm f/2.8 objectief aan komt zetten omdat je dat gewoon niet kunt betalen.

Maar je kunt wel leren om het maximale uit je spullen te halen. De wedstrijden worden gespeeld in het stadion van FC Eindhoven. Een stadion wat, en ik spreek uit ervaring, niet de beste verlichting van Nederland heeft. Je zult er echt alles aan moeten doen om je kennis toe te passen (en gaandeweg te vergroten) om fatsoenlijke foto's moeten maken.

Wanneer je dit naar je eigen tevredenheid kunt, kun je gaan werken aan het opbouwen van je portfolio. Als je verder wilt in de wereld van voetbalfotografie, zul je ergens moeten beginnen. Je moet op een bepaald moment wel een portfolio hebben om mensen te kunnen laten zien wat je kunt. En het tweewekelijks (ze zoeken iemand voor de thuiswedstrijden) fotograferen van voetbal levert je wedstrijden genoeg op.
Wedstrijden die je waarschijnlijk wel makkelijk met je huidige baan kunt combineren.

Daarnaast kom je in de loop van de tijd ook nog genoeg andere mensen tegen.
Om verder te komen in alles, moet je netwerken. Fotografie is daar zeker geen uitzondering in.

Je zult jezelf moeten profileren. Dat gebeurd natuurlijk al met het feit dat je foto's gebruikt gaan worden door de club. Je zult gezien worden in bijvoorbeeld het programmaboekje.
Daarnaast, als je er eenmaal wat langer rondloopt, gaan mensen je herkennen en kom je met die mensen in gesprek. Daar kan, als je met de juiste mensen spreekt, ook een springplankje liggen.

Als jij bij PSV/FC Eindhoven je best doet en fatsoenlijke foto's aflevert, dan liggen er ook wel weer nieuwe kansen.
Niet iedereen heeft het eeuwige leven en andere plekken komen weer vrij.

Ja, dit klinkt raar, maar het is wel zo.
Bedenk dat als je clubfotograaf bent, je ook met een been in het voetbalwereldje staat. Het is geen garantie, maar wie weet waar het toe kan leiden. Je komt tal van mensen tegen die op een gegeven moment ook wel eens een fotograaf nodig kunnen hebben. Wie weet, misschien maak je zelf ook wel een transfer van de dames van PSV/FC Eindhoven naar een andere club die wel het budget hebben om een clubfotograaf te betalen.

Ook al is het dus een vrijwillige functie, zie het eens anders. Zie het eens als een investering in je eigen toekomst. Niet alleen om het niveau van je foto's te verbeteren, maar ook netwerken zal zeker interessante mogelijkheden voor je kunnen openen.

Ik denk alleen maar terug aan mijn eigen situatie.
Ook ik ben als vrijwilliger begonnen. Voor de lokale omroep van mijn dorp fotografeerde ik wedstrijden van RKC. Dit kon ik op een gegeven moment ook gaan verkopen aan een lokaal weekblad. Af en toe hielp ik RKC zelf eens uit de brand. Ik kwam in contact met iemand van een persbureau en ging voor hen fotograferen. Ik kwam op die manier ook bij andere clubs terecht en in contact met andere mensen en uiteindelijk hebben die contacten er toe geleidt tot waar ik nu ben, fulltime fotograaf in loondienst bij een persbureau.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

joomla template

Alle artikelen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteurschap ligt bij de auteur: Jeroen de Jong. Ook de getoonde foto's vallen onder het auteursrecht van de maker. In alle gevallen, behalve de artikelen in de categorie De Geschiedenis Van De Fotografie is dat eveneens Jeroen de Jong. In de rubriek De Geschiedenis Van De Fotografie is het de fotograaf waar het artikel over gaat. Gebruik van beelden of andere info van deze site is zonder vooraf schriftelijke toestemming niet toegestaan.