Kleertjes op de foto zetten

Ik koop soms zelf dameskleding. Niet om het zelf te kunnen dragen hoor, maak je maar niet ongerust (ok, d'r zitten mensen in mijn vriendenkringen die heel sarcastisch zouden roepen dat ze het wel van me verwacht hadden, dus bij deze ben ik jullie al voor)

Nee, ik koop soms dameskleding omdat ik soms foto's voor ogen heb waarbij de kleding wat meer richting mijn wensen/smaak mag.
Zoals hieronder bijvoorbeeld.

Niet ieder model heeft jurkjes als deze in haar kleerkast hangen en als ik een leuk jurkje tegenkom, dan schroom ik er niet voor om dat te kopen en daar later een leuk model bij te zoeken. Voor mijn shoots zoek ik er dan ook de juiste accesoires als schoenen en sierraden bij.
Een aardig voorbeeld daarvan was de shoot met Fenneke of zoals hierboven met model Mandy Nouwens.

Maar eens in de zoveel tijd heb ik dus wat kleren over en die mogen dan weer de deur uit om ruimte te maken voor nieuwe kledingstukken.
Het geld groeit ook mij niet op de rug en het punt met die jurkjes is dat je ze niet iedere shoot kunt gebruiken. Dan gaat het namelijk wel een beetje opvallen dat het altijd dezelfde jurkjes zijn.

Dus om ze te verkopen maak ik gebruik van het altijd zo grote wereldwijde internet. D'r zijn tal van plaatsen waar je ze kunt verkopen. Op plaatsen waar veel modellen bij elkaar zitten zoals groepen op sites als Facebook en losse sites waar modellen en fotografen elkaar ontmoeten als modelzone of modelmayhem bijvoorbeeld.

En hoe verkoop je een jurk? Met foto's natuurlijk. Een foto doet het beter dan alleen de omschrijving.
Nu zijn er al foto's van modellen in de jurkjes en dat maakt het al erg makkelijk om te beginnen. Je kunt daarmee al goed laten zien hoe de jurk uitvalt. Op een losse foto van de jurk kun je soms wat lastig de lengte inschatten of hoe laaghij is uitgesneden. Maar toch moeten ook die foto's erbij zitten.

Zoals je hierboven ziet heb ik gebruik gemaakt van een paspop. Deze heb ik ergens geleend.
De foto's zijn gemaakt voor een speciale grote softbox. Deze softbox vul je met twee flitsers en daar heb je gewoon standaard een witte achtergrond mee. Flitser met softbox ervoor, camera op statief en schieten maar.


Een kleine foto van de opstelling van crappy-kwaliteit met mijn Iphone.

Het voordeel van de opstelling is dat je natuurlijk alles hetzelfde kan houden. Je maakt de foto's en hangt vervolgens een andere jurk op de paspop. Eventueel nog een kleine aanpassing en weer foto's maken.

Wat is nu belangrijk?
Dat de jurk om te beginnen natuurlijk goed op de paspop zit. Doe eens een keer een stapje terug en kijk er eens van een afstandje naar. Het is allemaal geen rocket-science, maar simpele dingen als bandjes die half afgezakt zitten, labels die ergens uitsteken; het is allemaal te voorkomen. Probeer de foto te maken zodat je er naderhand zo goed als niet aan hoeft na te bewerken.

Ik maakte een foto van de complete jurk van de voorkant en vervolgens draaide ik de paspop 180 graden om zodat ik ook de achterkant kan fotograferen. Ook de achterkant van de jurk is belangrijk namelijk.
Daarmee heb ik dus twee overzichtfoto's van de jurk en samen met de foto van het model in de jurk laat ik zien wat ik nu verkoop.

Maar dan zijn er soms nog kleine details die de moeite waard zijn om te belichten. Denk hierbij aan details. In het voorbeeld van deze jurk is dat het patroon van kant aan de voorkant. Dus de camera iets dichterbij en dat nog even close-up fotograferen.
Ook betreft het hier een designerjurk van Compagnia Italiana. Dus ook het labeltje wordt even gefotografeerd.

Uiteindelijk wordt alles in één foto verwerkt. Met deze collage kan ik makkelijk in één enkele keer alles laten zien. Het is dus wel zaak dat je de uiteindelijke foto niet te klein maakt. Ik hanteer op mijn blog een redelijk klein formaat, en dat doet natuurlijk de collage ook geen goed.
Als je op een verkoopsite dus alleen kleine foto's kwijt kan, laat de collage dan zitten en ga gewoon voor losse foto's.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

joomla template

Alle artikelen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteurschap ligt bij de auteur: Jeroen de Jong. Ook de getoonde foto's vallen onder het auteursrecht van de maker. In alle gevallen, behalve de artikelen in de categorie De Geschiedenis Van De Fotografie is dat eveneens Jeroen de Jong. In de rubriek De Geschiedenis Van De Fotografie is het de fotograaf waar het artikel over gaat. Gebruik van beelden of andere info van deze site is zonder vooraf schriftelijke toestemming niet toegestaan.