Fotografie

donderdag 18 juli 2013 19:37


Bospop 2013

Het is alweer een tijdje stilgeweest op het blog. Sorry, maar het is een beetje komkommertijd. Privé weinig bezig geweest met foto's maken (wel met voorbereiden) en naast gewoon werken moet er ook een keer gestofzuigd worden thuis. Daarnaast ook druk bezig geweest met andere internetsites waar ik aan verbonden ben. Soms moet je wat prioriteiten stellen en het blog stond even op een laag pitje.

Maar afgelopen weekend weer eens voor mezelf gefotografeerd. Jaarlijks bezoek ik samen met Edwin Cyrek het Bospop-festival in Weert. Samen presenteren we op de donderdagavond een rockprogramma bij de lokale omroep in Waalwijk (ook daar een website!!)

En als liefhebbers van de wat meer Classic-Rock is Bospop een mooi festival om aandacht aan te besteden. Niet alleen in het programma door te noemen wat er allemaal komt, maar ook door er foto's van te maken.

Ik fotografeer niet vaak festivals. Een handjevol per jaar. Bospop is toch wel de grootste en de meest intensieve voor me. Als het voor de krant is, dan loop ik er zelden een hele dag rond (hoewel het Tilburgse mutli-culti-Mundial toch wel wat uurtjes bezocht werden dit jaar)


Maar Bospop is een fesztival wat weer van vroeg tot laat bezocht wordt. Twee lange dagen. Zo tussen 10 en half 11 komen we aan op het terein. Dit jaar was het weer de oude locatie. Het festival is een klein beetje ingekrompen nadat ze drie jaar probeerden te groeien naar een groter bezoekersaantal. Maar deze groei viel wat tegen, dus werd er besloten weer terug te gaan naar de oude locatie. En voor aanvang van het festival waren beide dagen dan ook uitverkocht. In totaal dus 18.000 man. En vrouw natuurlijk. Er kon genoten worden van namen als ZZ Top, Rodger Hodgson, Golden Earring, Within Temptation en Amy MacDonald. Om er maar een paar te noemen.

 

maandag 03 juni 2013 11:16


De visagiste

Ik werk veel met Tina van Lent als visagiste. Zij vond dat ik maar eens een keer een stukje moest schrijven over visagie. En daar heeft ze eigenlijk wel gelijk in.

Ik vind visagie/haarstyling (en rest van de styling) bij een fotoshoot belangrijk. Ik hoop dat je na het lezen van dit stukje hetzelfde beseft. Visagie voegt namelijk op meerdere punten iets toe bij je fotoshoot.


Ten eerste het gevoel.

Fotograferen is communiceren. Je wilt met je beeld een bepaald gevoel bij de kijker oproepen. Dit gevoel moet je op je foto communiceren en dit begint dus al bij het maken van de foto. Als je in beautystijl fotografeert, dan wil je ook dat er een beauty op de foto staat.

De visagiste maakt een metamorfose bij je model. Niet alleen zichtbaar, maar ook tussen de oren. Natuurlijk zoek je voor een beautyshoot al een model uit met een schoonheid die bij jouw idee past, maar de visagiste maakt daar een nog mooier model van.

   

zondag 24 maart 2013 20:27


Een stilleven

Ik had zondag wat tijd over. Om te beginnen sloeg ik de ochtend over, maar dan nog had ik een middag te vullen. En ik wist waarmee.

Afgelopen woensdag hadden wij een stagiair over de vloer. Verleden week was ze al met een collega op pad geweest, maar woensdag zouden we in de studio zitten. Prima, aangezien het weer toch om te janken was. Er komt maar geen lente.
Maar naast het studiowerk moest ook het gewone journalistieke werk doorgaan.

De tijd die we in de studio konden zitten was dus op voorhand niet 100% zeker. In de studio konden we eigenlijk doen wat we wilden, maar er moest ook een badjas op de foto. Dat dan maar eerst doen.

Dat nam echter wel veel tijd in beslag en aan mijn oorspronkelijke idee kwam helemaal niet meer toe. Ik wilde een stilleven maken. En dan wel een beetje zoals het op een oud schilderij van bijvoorbeeld Willem Claeszoon Heda.

Nu wist ik op voorhand al dat ik het natuurlijk nooit net zo kon maken als Heda. Hij was schilder en ik kan bij wijze van spreken nog niet eens een muur schilderen. maar toch, het was inspiratie en dat is altijd een mooi uitgangspunt.

Woensdag dus niet alles weggegooid, maar netjes in de koelkast gelegd. Het was volgens mij wel even worstelen om vrijdag nog de biertjes te vinden, maar het fruit niet in de koelkast leggen zou betekenen dat ik het vanmiddag wel weg kon gooien.

Een stilleven met als inspiratie Heda, wat heb je daar voor nodig?

Heda schilderde veel taferelen. Letterlijk misschien. Dat was dus het eerste wat nodig was; een tafeltje. Het ontbrak me aan een mooi oud tafeltje, dus dat moest ik anders oplossen. Een gewone tafel dan. Daaroverheen een kleedje en dat was geregeld.
Op de tafel etenswaren en om het wat ouder te houden, met tinwerk. Bloempje erbij en klaar was het eigenlijk wel.

Dat is het verhaal in een notendop. Nu iets uitgebreider.

   

maandag 04 maart 2013 20:18


Lentesale Canon

Ja, de lente komt er aan, tijd voor de voorjaarsopruiming dus. Ik verkoop uit mijn Canon flits-arsenaal een hoop spullen

Canon 580 EX II

Inmiddels opgevolgd door de 600EX-RT, maar de 580 is nog steeds een veelzijdige sterke flitser.
Ik doe de mijne echter weg. Het standaard lijstje van Canon;

Richtgetal van 58
Werkt als een draadloze master- of slaveflitser
Zoomkop voor 24-105 mm met diffuser van 14 mm
Snel en stil opladen
Communicatie van witbalans naar digitale spiegelreflexcamera
Metalen flitsvoetje
180 graden draaibare kop links en rechts, 90 graden omhoog
AF-hulplicht

De flitser komt met het bijbehorende hoesje en voetje.
Daarnaast ook de bijbehorende omnibounce, evenals een omnibounce in geel en groen.
Voor de die-hard verzamelaars mag ik melden dat de originele doos er ook bij zit

   

zaterdag 16 februari 2013 15:55


Als het gratis is, zeg ik geen nee.

Dat is zo'n beetje de redenering van iedere Nederlander. We zijn een zuinig volkje en als het gratis is, dan staan we in de regel vooraan om mee te doen. Maar als het gratis moet, dan kunnen we soms op onze achterste benen staan.

Zo is dat soms in de fotografiewereld niet anders.

Het damesteam van PSV en FC Eindhoven is een gecombineerd elftal. Het damesvoetbal is in Nederland niet "hot". Voetbal is wel volkssport nummer 1 in dit kikkerlandje, maar voetballende vrouwen vinden we kennelijk nog niet zo interessant. En toch heeft inmiddels ieder zichzelfrespecterende amateurvereniging inmiddels ook wel een dameselftal.

Nu wordt voetbal niet alleen gefotografeerd door fotografen die werken voor kranten en dergelijke. Ook de clubs zelf hebben fotografen die foto's voor ze maken. Deze worden gebruikt in bijvoorbeeld het programmaboekje.

En de dames van PSV/FC Eindhoven zijn per direct op zoek naar een fotograaf. Op hun website hebben ze de volgende vacature staan:

"" PSV/FC Eindhoven is per direct op zoek naar een huisfotograaf die op vrijwillige basis aanwezig kan zijn bij alle thuiswedstrijden van het vrouwenelftal. Wij zoeken iemand die ervaring heeft met sportfotografie, oog heeft voor detail en werkt met professionele apparatuur. Je foto's vind je onder andere terug in het programmaboekje Flits, op www.PSVFCEindhoven.nl, www.PSV.nl, de LICHT op Eindhoven en promotiemateriaal. Uiteraard werken wij met naamsvermelding.

Woon je in regio Eindhoven en maak jij foto's die PSV/FC Eindhoven kosteloos mag gebruiken onder vermelding van jouw naam? Stuur dan een motivatie, je CV. en portfolio naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . ""

   

maandag 28 januari 2013 14:59


Kleertjes op de foto zetten

Ik koop soms zelf dameskleding. Niet om het zelf te kunnen dragen hoor, maak je maar niet ongerust (ok, d'r zitten mensen in mijn vriendenkringen die heel sarcastisch zouden roepen dat ze het wel van me verwacht hadden, dus bij deze ben ik jullie al voor)

Nee, ik koop soms dameskleding omdat ik soms foto's voor ogen heb waarbij de kleding wat meer richting mijn wensen/smaak mag.
Zoals hieronder bijvoorbeeld.

   

dinsdag 15 januari 2013 12:28


Fotograferen in de sneeuw

15 januari. Het eerste fatsoenlijke nachtvorstje is geweest en in het Noorden van Nederland bereiden ze zich alweer voor op de 'tocht der tochten'. Giet het oan of niet? De gemalen worden langzaam stopgezet zodat het waterpeil zakt en de ijsaangroei wordt op allerlei manieren gestimuleerd.

Hier in het zuiden van Nederland is het weer al niet veel beter. Ook hier een laagje ijs op de sloten. Nog niet genoeg om op te schaatsen, maar als je graag door het ijs zakt, dan kun je je hart momenteel ophalen.

Wel is er hier een leuk pak sneeuw gevallen. Gisterenavond vielen de eerste vlokken al, maar zo rond middernacht kwam het er echt goed uit en toen ik vanmorgen rond half elf mijn nest uit kwam (hé, als fotograaf kan dat) zag ik dat mijn dorp Waalwijk ook onder een witte deken was verdwenen.
Een mooi moment om dus eens te beginnen met een sneeuwfoto voor mijn blog.
Want sneeuw fotograferen is niet zo moeilijk hoor. Je moet alleen één dingetje in je oren knopen.

Op mijn gemak dus even onder de douche gesprongen en mezelf aangekleed. Vervolgens vijf minuten gespendeerd aan het sneeuwvrij maken van mijn auto. Ja, ik besteed daar een beetje tijd aan. Er zijn genoeg mensen die alleen even snel de voorruit doen, zelfs nog met de ruitenwissers, en zo op pad gaan. Alle sneeuw die op het dak ligt, die waait er wel af tijdens het rijden. Alleen wat vervelend voor de mensen die erachter rijden. En dat je die fietser over het hoofd ziet omdat je zijruiten de eerste 500 meter nog dichtzitten; dat is het probleem van die fietser. Maar dit terzijde.

Ik ben naar het prachtige Waalwijkse Lido gereden. Dat is een recreatiegebied ten zuid-oosten van Waalwijk. Het ligt pal aan de bossen die de noordkant van de Loonse en Drunense Duinen vormen. Daar maakte ik de volgende foto:


1/125 - f/5.6 - iso 100 - 50mm Nikon D3

   

maandag 26 november 2012 19:32


Experimenteren met 3D

Soms heb je van die dagen dat je eigenlijk andere dingen op je agenda hebt staan, maar dat je daar helemaal geen zin in hebt. Ik had vandaag zo'n dag. Wat kleine tegenvallers maakte me die dag een beetje chagarijnig (en dan druk ik het nog zachtjes uit) en ik dacht; "ik ga dat lekker oplossen door gewoon lekker foto's te gaan maken."

Maar ik had geen zin om een camera te pakken en gewoon wat plaatjes te maken. Ik had meer zin om dingen uit te proberen.

Iets wat ik in de studio nog wil gaan doen is het maken van anaglyphen. Dat zijn foto's waarbij je een aparte dieptewerking krijgt door gebruik te maken van zo'n 3D-brilletje.

Nu heb ik hier al eerder mee ge-experimenteerd, maar dat was op een nog wat eenvoudige manier.
Destijds gebruikte ik 1 camera en moest ik mijn statief wat verplaatsen.

Die tijd is voorbij. Inmiddels heb ik twee dezelfde camera's met dezelfde objectieven. Dus vandaag ging ik 'gewapend' met 2 keer een 5D mk II op pad, beide voorzien van een 80mm f/1.8 objectief.

Hierboven zie je de opstelling. Je ziet de twee camera's naast elkaar staan. Hiervoor gebruik ik een plank van Gitzo. Ik kan de camera's dan ook nog een beetje verschuiven zodat ze wat dichterbij elkaar komen te staan. Dit is belangrijk als je onderwerp wat dichterbij staat. Maar voor vandaag, verweggezichten in de buitenwereld, stonden ze zo ver mogelijk uit elkaar.

   

maandag 05 november 2012 14:51


Een zwarte achtergrond in de studio

Waar je een witte achtergrond in de studio kunt maken door er extra licht op te laten vallen, is het principe van een zwarte achtergrond precies omgekeerd. Om een zwarte achtergrond te krijgen moeten we er juist voor zorgen dat er geen licht op valt.

Net als bij een witte achtergrond is ook de afstand tot je model belangrijk, maar laten we het daar later over hebben.
Bij een zwarte achtergrond begin je natuurlijk met je achtergrondmateriaal. Een groot zwart doek of een papieren rol van enige breedte is natuurlijk ideaal. Ik werk zelf met een zwart doek omdat dit opgevouwen niet zo groot is, maar uitgevouwen toch al snel een meter of 4 breed en 3 hoog. En daarnaast is het veel duurzamer dan papier.


Je ziet dat de achtergrond niet diepzwart is, alle kreukels uit het doek komen naar voren. Maar dat lossen we op!

Het voordeel van een zwarte achtergrond is dat je deze niet zo hoeft uit te lichten als een witte achtergrond. Je wil de achtergrond zwart hebben en zwart bereik je in de fotografie door er geen licht op te laten komen. Waar je met een witte achtergrond ook verschillende lampen nodig had, speciaal voor de achtergrond, is dat voor een zwarte achtergrond niet nodig. Sterker nog, als je maar een enkele studiolamp hebt, dan kun je die op je model gebruiken en meer heb je soms niet nodig.

   

Pagina 1 van 10

<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>
joomla template

Alle artikelen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteurschap ligt bij de auteur: Jeroen de Jong. Ook de getoonde foto's vallen onder het auteursrecht van de maker. In alle gevallen, behalve de artikelen in de categorie De Geschiedenis Van De Fotografie is dat eveneens Jeroen de Jong. In de rubriek De Geschiedenis Van De Fotografie is het de fotograaf waar het artikel over gaat. Gebruik van beelden of andere info van deze site is zonder vooraf schriftelijke toestemming niet toegestaan.