Het is toch te mooi om waar te zijn......


Klik op de afbeelding voor meer info

 

Neeeeeee, niet bellen. 
Deze advertentie is niet echt. Het kan ook niet.

Hoe kan ik in hemelsnaam nu een fotoshoot aanbieden voor 75 euro?
Ik geef het je toe, 75 euro is best veel geld. Daar kun je met zijn tweetjes toch uitgebreid voor naar de friettent. Een normaal restaurant gaat je meestal niet lukken voor dit geld, maar dat is een ander verhaal.
Een fotoshoot voor 75 euro. Klinkt op zich helemaal niet gek toch?

En toch kan het niet voor dat geld.
Ik kan het niet voor dat geld, maar een andere zichzelf respecterende fotograaf ook niet.
Deze advertentie is een compilatie van wat ik zoal op internet tegenkom.

Van die 75 euro moet betaald worden: studiohuur, visagiste, afschrijving apparatuur, verzekeringen, belastingen, bijdrage aan instanties als KvK, stookkosten, licht, water, koffie/thee, afdrukken en de hele santekraam zeg maar.

Wat houd je dan over van die 75 euro? Als ik met de natte vinger reken houd ik 15 euro netto over. Voor nog geen twee tientjes ga ik een uur staan fotograferen en nog een uur nabewerken? En ik kom nog wel pakketprijzen tegen voor goedkopere bedragen. Ook 35 euro heb ik gezien!!
kan dat? NO WAY!!!!!
Waarom zie je dan nog veel van dit soort marktverziekende advertenties?

Ik ben blij dat ik hier niet aan mee hoef te werken of tegen op hoef te boksen. Ik ben blij dat ik van modellen de foto's maak die ik wil hebben.
Ik heb het geluk dat ik in loondienst mag fotograferen en dat modelfotografie voor mij puur een hobby erbij is. Ik vraag dus ook geen geld om modellen te fotograferen, maar op 99 van de 100 keren dat ik benader wordt verkoop ik dus ook gewoon nee omdat ik er voor mij de toegevoegde waarde niet in zie. Ik hoef geen gezinnetjes te fotograferen voor mooie foto's voor opa en oma. En dat wil ik ook niet. Ik maak foto's die ik wil en wat ik niet wil kan ik ook weer links laten liggen.

Maar als je wel bij wilt verdienen, dan kun je het ook niet voor 75 euro doen. Ook al heb je fotografie als bijbaan. Dan gaan er misschien wel minder kosten vanaf, maar wat je uiteindelijk nog in je handen overhoud is een fooi.

Stel dat je het in je huiskamer doet en de visagie zelf uitvoert. Dat scheelt je al twee grote kosten. Maar bedenk dat je nog steeds een belangrijk deel (ongeveer 45%) richting de fiscus brengt. Ook schrijf je nog steeds je spullen af en zal je verzekering waarschijnlijk niets dekken als er een flitser omdonderd terwijl jij daar staat bij te verdienen (de meeste inboedels dekken dat niet)

Heb je daar eigenlijk wel eens over nagedacht?

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

joomla template

Alle artikelen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteurschap ligt bij de auteur: Jeroen de Jong. Ook de getoonde foto's vallen onder het auteursrecht van de maker. In alle gevallen, behalve de artikelen in de categorie De Geschiedenis Van De Fotografie is dat eveneens Jeroen de Jong. In de rubriek De Geschiedenis Van De Fotografie is het de fotograaf waar het artikel over gaat. Gebruik van beelden of andere info van deze site is zonder vooraf schriftelijke toestemming niet toegestaan.