Terugblik op 2012

Ook 2012 komt langzaam op zijn einde. Sinterklaas is alweer eventjes vertrokken, de kerstman net. De beste platen uit de Top2000 zijn al voorbij. Tijd om dus eens terug te blikken op dit, ik mag wel zeggen, bewogen jaar.

Om te beginnen mag ik jullie lezers allemaal bedanken. Ondanks dat mijn Nederlands niet perfect is zijn er toch bijna 25.000 duizend mensen geweest die ik heb kunnen helpen of vermaken met mijn artikeltjes hier.

Het was niet altijd even makkelijk om consequent te kunnen bloggen; ik heb het druk gehad dit jaar. Ik denk dat ik het altijd wel druk zal hebben, maar goed. Zoals jullie vorig jaar hebben kunnen lezen, zou 2012 eigenlijk doorgaan op de voet waar ik gebleven was. Op bepaalde punten is dat gelukt, op andere punten is dat totaal anders gegaan als dat ik in eerste instantie had gedacht.

Wat dit jaar wel degelijk uitgebreid is, is de modelfotografie. Maar daar kreeg ik ook tijd voor omdat ik zelf in de eerste helft van dit jaar had besloten met voetbalfotografie te stoppen.
Ja, dit jaar gestopt met voetbal. Het was een bewuste keuze. Het leverde me gewoon niet genoeg geld meer op vergeleken met de tijd die erin gestoken moest worden. Daarnaast was ik ook veel te veel tijd kwijt aan alles. En ik wilde meer foto's maken die ik zelf voor ogen had. Ik zou dat gat op gaan vullen met modelfotografie.


Week 2 van 2012: Winterkampen in Turkije. Veel regen, maar ook zon gehad; lees hier meer


Furkan Alakmak maakte de winnende treffer tegen FC Twente in de play-offs;
RKC ging naar de finale


Met een knipoog was RKC verleden seizoen de best presterende club van Nederland

Maar op gebied van voetbal de eerste helft van het jaar nog mooie dingen gedaan. Ondanks dat ik in Maart al aankondigde na dit seizoen te stoppen duurde dat langer dan dat iedereen had kunnen denken. Ik volgde RKC Waalwijk in alle uit en thuiswedstrijden en RKC voetbalde in seizoen 2011/2012 boven verwachting. Tot zelfs de finale van de play-offs tegen Vitesse.

Maar het gat wat zou vallen door te stoppen met het fotograferen van voetbal zou ik op gaan vullen met modelfotografie.
Ondanks dat ik nog steeds een hele drukke agenda heb, is dat wel gelukt. Ik heb meer modellen gefotografeerd dan het jaar ervoor. Kan ik dat in ieder geval lekker van mijn lijstje afvinken. Het was niet zo dat ik ieder weekend uitgebreid in de studio stond, maar wel vaker dan die paar keer in 2011.

Hoewel modelfotografie voor mij puur hobby is, ben ik daar eigenlijk al snel wel heel serieus mee omgegaan. En dan bedoel ik qua voorbereiding. Ik steek daar veel tijd in. Ik vind dat ook leuk om te doen. En ik vind ook dat het resultaat er naar is.

Als ik er even een paar foto´s uit het archief opduikel:

Dit jaar dus op locatie gewerkt en in de studio.

Ik heb nog zeker een hoop te leren op gebied van modelfotografie en ik heb nog een hoop ideeën. 2013 zal dat ook zeker doorgaan.

Maar voetbal. ben ik nu wel gestopt of niet?
In 2011 vertelde ik nog dat ik daar dit jaar in verder wilde groeien. Maar dat kreeg dus een andere wending. Kan gebeuren, dingen veranderen. Ik gaf de brui aan voetbal en besloot me te concentreren op mijn destijds huidige werk; het fotograferen van auto's voor een onderzoekslaboratorium en in mijn vrije tijd modellen fotograferen.

Maar in de zomer kwam er iets anders op mijn pad. Bij het voetbal kwam ik toch ook regelmatig andere fotografen tegen, vaak wel altijd dezelfde gezichten. En een van die gezichten vroeg me of ik nog iemand wist om bij een persbureau te werken of dat ik misschien zelf wel interesse had.

En ik had wel degelijk zelf interesse. Auto's fotograferen was (en is) hartstikke leuk, maar dit was veel uitdagender en afwisselender. Bij de auto's deed ik zeker nuttig werk, maar ik kreeg altijd op een blaadje aangereikt wat er gemaakt moest worden. Dit werk was veel meer mijn eigen inbreng en visie. Dus in September, na nog een project in Noorwegen te hebben gedaan, begon ik in Tilburg bij Persbureau Van Eijndhoven als journalistiek fotograaf.


Noorwegen was hard werken, maar soms ook wel genieten van mooie momenten

De werktijden was een complete verschuiving in mijn leven. Waar ik normaal iedere dag vroeg mijn bed uitkwam, kreeg ik opeens te maken met avonddiensten en weekenddiensten. Aangezien de meeste modellen alleen in het weekend kunnen, betekende dat dat nog zorgvuldiger gepland moest gaan worden.

Maar het journalistieke hield wel in dat ik weer voetbal ging fotograferen. En ook veel meer andere sporten. Naast voetbal (zowel amateurs als betaald voetbal) zijn er inmiddels ook sporten als volleybal, ijshockey, atletiek en zelfs sporten als schaken gefotografeerd. Erg divers dus.

Maar ook het gewone nieuws is erg afwisselend en interessant. Het is misschien nog wel leuker om een kerkorganist van 22 te portreteren dan de koningin die op bezoek komt. Overal zit wel een verhaaltje achter. Jammer dat je soms maar kort de tijd hebt omdat je weer door moet naar je volgende opdracht.

Maar buiten dat kan ik mijn werk ook weer eens tastbaar zien. De onderzoeksfotografie met de auto's kwam maar zelden naar buiten. Fabrikanten gebruikten de beelden voor hun research om auto's te verbeteren en hingen dat natuurlijk niet aan de grote klok. Soms kwam er wat naar buiten, maar 9 van de 10 keer was dit toch allemaal wel geheim.

Maar nu worden mijn foto's ook weer echt in de buitenwereld getoond. Het is iedere dag toch weer even door de kranten bladeren om te zien welke foto waar staat. Ook grotere projecten met meerdere foto's geven toch wel een gaaf gevoel als je dat dan s'ochtends ziet.

2012 is dus heel anders gelopen als dat ik in 2011 voorspeld had. En ik heb er geen moment spijt van hoor.

Maar langzaam aan komt 2013 alweer in beeld. In tegenstelling tot voorgaande jaren deze keer niet door met dezelfde doelen als verleden jaar.

Voetbal is minder belangrijk dan voorgaande jaren, dus daar hoef ik ook niet zoveel tijd meer in te steken. Gelukkig, want ik was ook niet voor niets gestopt natuurlijk. Stel je voor dat ik nu nog steeds weken had met 5 of 6 wedstrijden. Maar zo eens in de zoveel tijd wat wedstrijden in de regio is wel lekker.
Daarnaast wel voldoende mogelijkheden en zin om te groeien met persfotografie. Ik hoop komend jaar mijn vaardigheden en snelheid voor mooiere foto's beter te kunnen ontwikkelen. Dus daarin groeien is zeker een speerpunt.

Daarnaast gewoon lekker met modellen blijven werken in de gaatjes van mijn vrije tijd. Heb al wel een aantal ideeën die ik dit jaar zeker uit wil werken. Het vergt wat voorbereiding, maar dat gaat zeker goedkomen.
Daarnaast ook meer gaan experimenteren met modellen en het maken van anaglyphen.

Het is interessant om zo te zien hoe ik in de afgelopen jaren ben ontwikkeld (om maar even in een ouderwetse fotografenterm te blijven) en om te zien waar ik nu sta. Ik ben nog lang niet waar ik wil wezen, maar aan de andere kant heb ik ook nog geen idee waar ik naar toe moet. 
Ik ben nog volop bezig mijn draai te vinden en mijn eigen stijl te vinden. Maar dat maakt het juist ook zo leuk. Buiten het feit dat ik foto's maak die anderen zien, is het ook een stukje vertaalslag van hoe ik dingen beleef. En ik vrees dat dat een zoektocht zal blijven, maar dat is aan de andere kant ook weer reuze interessant.

Maar.....
2013, ik heb er zin in!

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

joomla template

Alle artikelen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteurschap ligt bij de auteur: Jeroen de Jong. Ook de getoonde foto's vallen onder het auteursrecht van de maker. In alle gevallen, behalve de artikelen in de categorie De Geschiedenis Van De Fotografie is dat eveneens Jeroen de Jong. In de rubriek De Geschiedenis Van De Fotografie is het de fotograaf waar het artikel over gaat. Gebruik van beelden of andere info van deze site is zonder vooraf schriftelijke toestemming niet toegestaan.