10 dingen voor in de studio....

...die in eerste instantie geen bal met je foto's te maken hebben, maar wel erg handig zijn.

1) Een strijkplank en strijkbout

Jazeker, niets is zo vervelend als een model haar koffer opentrekt, een leuke blouse tevoorschijn tovert en deze vol met kreukels zit. Ja, thuis misschien nog wel mooi gestreken, maar in de koffer helemaal vernachelt. Voor een paar tientjes heb je een strijkbout en plank en los je dat ter plekke dus even op.

2) Koffie en Thee

D'r is een regeltje met een knipoog; "don't feed the models".
Maar dit is natuurlijk onzin. Ook modellen vallen om als ze geruime tijd niets te eten of te drinken krijgen. Als fotograaf ben je niet alleen degene die op het knopje drukt, maar iedereen die bij jou in de studio is, is te gast. En je moet een goede gastheer zijn. Een koffiezetapparaat (of Senseo) is, samen met een waterkoker want niet iedereen drinkt koffie, toch wel het minimum. Ook een paar flessen frisdrank zijn misschien geen overbodige luxe.
Koekjes doen het ook altijd goed. Maar als je lang in de studio zit, zorg dan ook voor broodjes of iets dergelijks. De tijd dat modellen maatje 32 of 34 moesten hebben is voorbij. Tegenwoordig mogen ze best wat eten hoor.


Maak ook af en toe een foto van hoe er gewerkt wordt.
Ten eerste is het voor jou een makkelijke manier om te kijken of
alles goed staat en daarnaast is het gewoon leuk om te delen

3) Rietjes

Deze komt niet van mij, maar van de visagiste. Wanneer een model klaar is met de visagie zal rechtstreeks uit een glas of kopje dringen afbreuk doen aan de make-up op de lippen. Een rietje is msischien niet zo makkelijk met koffie of thee, maar bij een glas fris blijft de lippenstift tenminste ook gewoon op de lippen en niet op je glas.

4) Ventilators

Niet om haar mooi op te laten wapperen (daar heb je speciale krachtige ventilatoren voor of je kunt iemand met een reflectiescherm laten wapperen)
Maar het kan in Nederland soms toch behoorlijk warm zijn. Zeker wanneer je in de studio instellampen van de flitser lang en vol aan hebt staan, dan stijgt de temperatuur toch wel behoorlijk. Daarnaast wil je het in je studio donker hebben en zet je dus ook niet even een raam open.
Ventilators laten de lucht een beetje circuleren. Wel zo gezond om in te werken. Wanneer je echt budget hebt, dan heb je natuurlijk een airco.

5) Stoelen

Van een hele middag staan wordt niemand gelukkig. Daarnaast kunnen stoelen op de foto ook iets extra's toevoegen.

6) Een laptop

Misschien wel logisch, maar om foto's te maken heb je hem natuurlijk niet nodig. Maar het is wel handig om op een groter scherm dan je camera foto's terug te kijken. Ook het selecteren van de goede kan ter plekke veel sneller. (Een echte freak schiet natuurlijk de foto's rechtstreeks van de camera naar de laptop)
Daarnaast kun je meteen je foto's kopieëren naar je harde schijf. Mocht er iets met je geheugenkaartje gebeuren, dan heb je de eerste back-up al binnen.

7) Een grote spiegel

Doe je visagiste een lol en regel zelf een grote spiegel. Het is voor een visagiste vaak een onding om mee te sjouwen vanwege het formaat en het is wel zo prettig om bij de hand te hebben. Het geeft toch net even een andere blik als je samen naar het gezicht van het model kijkt, en het model kan ook meekijken.
Ik heb mijn spiegel omsierd met lampjes zodat het allemaal nog iets beter zichtbaar is. Kost allemaal niet veel, maar geeft wel dat beetje extra.

8) Je inspiratie

Als je je voorbereid maak je natuurlijk een moodboard (een zelf in elkaar gezet stuk, digitaal of op papier, wat de toon zet voor wat je wilt. Gevuld met voorbeeldfoto´s bijvoorbeeld) Dat moodboard heb je natuurlijk bij de hand om op terug te vallen.
Maar het kan geen kwaad om al je inspiratie bij de hand te houden. D'r zijn fotografen die knippen alles uit in en stoppen dat in een plakboek. Ik doe het digitaal en heb mijn voorbeelden op de computer staan.
Wanneer we nog tijd over hebben of ik wil een bepaalde richting uit, dan kan ik dit aan het model laten zien.

9) Plankruimte

Zo in de loop der tijd verzamel je behoorlijk wat spullen. Je kunt ze verkopen, maar d'r zitten altijd dingen bij waarvan je weet dat het gaaf is en dat je het graag nog een keer wilt gebruiken. Dit kan zich na jaren behoorlijk opstapelen en het is makkelijk om dan toch wat ruimte voor die dingen te hebben.

10) Sfeer

Lastig om daar iets bij te visualiseren. Maar het is misschien wel één van de belangrijkste. Een goede sfeer in de studio komt terug in je foto's. Als iedereen chagarijnig is, dan zul je nooit zulke mooie foto's krijgen dan wanneer iedereen zich happy voelt. Dit klinkt niet alleen logisch, het is het natuurlijk ook.
Probeer niet met alles de draak te steken natuurlijk, wel professioneel blijven. Maar zorg ervoor dat iedereen die bij het maken van je foto's betrokken is goed geluimd is, dat werkt stukken prettiger.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

joomla template

Alle artikelen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteurschap ligt bij de auteur: Jeroen de Jong. Ook de getoonde foto's vallen onder het auteursrecht van de maker. In alle gevallen, behalve de artikelen in de categorie De Geschiedenis Van De Fotografie is dat eveneens Jeroen de Jong. In de rubriek De Geschiedenis Van De Fotografie is het de fotograaf waar het artikel over gaat. Gebruik van beelden of andere info van deze site is zonder vooraf schriftelijke toestemming niet toegestaan.